07 Jan
07Jan

Zeiss Milvus 35mm f/2

התחלתי לצלם בצורה רצינית ממש בתחילת שנות ה 90. בשנה הראשונה ללימודי אומנות. ומטבע הדברים עבדתי עם עדשות ידניות. לאורך השנים מצאתי את עצמי מידי פעם עובד עם עדשות אוטופוקוס. אבל גם כשעבדתי עם עדשות אוטופוקוס תמיד העדפתי לפקס ידנית. אני אוהב לפקס ידנית. זה מאפשר לי "להרגיש" יותר את הצילום, את העדשה ואת העבודה שאני עושה. בתחילת הדרך, עד שמצאתי את התחום שאני באמת אוהב בצילום, שזה צילומי נוף ואומנות, צילמתי בין היתר בעלי חיים וציפורים. גם שם פיקסתי ידנית, כולל עם עדשות מראה באורך מוקד של 500 מ"מ! למי שמכיר את העדשה הזאת יודע כמה קשה לפקס ידנית איתה, ועדיין תמיד הצלחתי לפקס ומהר.

לכן, כשהתחלתי לעבוד עם עדשות צייס, הפוקוס הידני לא רק שלא הפריע לי, אלא להפך, הוא הפך להיות יותר קל מאי פעם. בעדשות צייס לטבעת הפוקוס יש טווח תנועה גדול יותר, ולא כמו בעדשות של חברות אחרות, שכל מילמטר ישר מוציא מפוקוס, בעדשות צייס ממש קל להגיע לפוקוס מדוייק ובמהירות רבה יותר. דבר נוסף שמקל על הפיקוס היא חדות העדשה (היחס של בין רזולוציה לקונטרסט כמובן). העדשה כל כך צלולה וחדה, הכל ברור יותר, וכל תהליך הפיקוס קל ומהיר. אפילו מנגנון האישור פוקוס של הגוף עובד טוב יותר בזכות זה, ונראה שהעדשה עושה למנגנון האישור פוקוס חיים קלים יותר
 

Nikon D800E. Zeiss 35mm f/2/ @f/5 @1/40 @ISO-3200 @Filter-Green


גם העבודה עם עדשות פריים נראית לי טיבעית, מפני שכל אורך מוקד מתאים למה שאנחנו רואים ביום יום. עדשות רחבות זוית כמו 18 מ"מ או  21 מ"מ, מתאים למה שאנחנו רואים כשאנחנו עומדים ממול נוף פתוח, שם העיניים מתרוצצות ימינה ושמאלה במהירות, כדי שנוכל לראות את הנוף. עדשת 50 מ"מ מתאימה לזוית הראיה של כל אחד עם זוג עיניים בראשו. עדשת 85 מ"מ מתאימה למבט שאנחנו מרכזים כאשר אנחנו מסתכלים על פנים, ועדשת 135 מ"מ מתאימה גם כן לאותה המטרה. עדשת 135 מ"מ היא גם רוחב הזוית "והזום" שאנחנו עושים, כשאנחנו מביטים על אובייקט רחוק בתוך הנוף.
למה עדשות ה 28 מ"מ ועדשות ה 35 מ"מ מתאימות? הן מתאימות לצילום אורבני או לצילום בתוך מבנה סגור. כשאנחנו מסתובבים בתוך העיר המבט שלנו נעצר לרוב בביניינים בצד ימין ושמאל, דבר שמצר את רוחב זוית הראיה שלנו, וזאת בדיוק זוית הראיה של אורכי המוקד הללו. כך קורה גם בתוך כניסיה או מבנה סגור אחר. כאשר אנחנו לא מזיזים את כל הראש ימינה ושמאלה אנחנו "רואים" עם עדשת 35 מ"מ, ולכן הכי הגיוני לי וטיבעי לעבוד עם עדשת 35 מ"מ. כך אני יכול לצלם את מה שאני רואה במציאות

Nikon D800E. Zeiss 35mm f/2/ @f/4.5 @1/15 @ISO-4000 @Filter-Green


 

Nikon D800E. Zeiss 35mm f/2/ @f/4.5 @1/2 @ISO-640 @Filter-Green


בשנים האחרונות צבע עושה לי כאב ראש. כל הצבעים שבכל מקום מפריעים לי בעין ומייצרים בלגן ויזואלי בתמונה. זה אומנם לא נכון בכל המקרים אבל ברוב המקרים אני מעדיף לעבוד במונוכרום. בכנסיות, ששם בלא מעט מהמיקרים טווח הצבעים הוא מצומצם, אני ממש לא מוצא סיבה לעבוד בצבע. בעיקר כשמדובר בכנסיות ישנות, כמו בכנסיית הקבר בעיר העתיקה בירושלים (כל התמונות בכתבה הן מכנסיית הקבר, והן חלק מפרויקט צילומי בנושא תפילה שנמצא בתהליך עבודה). כנסייה זו, על פי האמונה הנוצרית, היא המקום בו ישו נצלב, נקבר וגם לתחיה. שם הקירות נשארו כמו שהם מהשנים שהכנסייה נבנתה 326-335 לספירה.

בכנסייה מבקרים מאות אנשים בכל יום. תיירים מאמינים וחובבי ארכיאולוגיה מגיעים מכל העולם. המקום עמוס בצפיפות רבה, ויש צורך להתחשב בזה בתהליך הצילום. במקום שיש בו הרבה אנשים, יש חשיבות גדולה להכניס אנשים לתוך התמונה מפני שזה מתאר את המקום ואת היחודיות שלו, בטח כשאנשים נמצאים שם בתנועה מתמדת. ייחודיות נוספת לכנסייה זאת היא כמות האור המועטה שיש במקום, ולמעשה היא דיי חשוכה ,שזה אפילו מעצים את יופיה. לכן בחרתי להשאיר בצילומים את החשכה שיש במקום.

בגלל שהכנסייה חשוכה ברובה, ואי אפשר לעבוד עם פלשים במקום, זה הכרחי לעבוד עם איזו גבוה ובמהיריות סגר נמוכות, וכמובן ללא חצובה. בעבודה ללא חצובה יש יתרון גדול לעדשה עם טיפה יותר משקל מעדשות הפלסטיק שנמצאות בשוק, מפני שהיא עוזרת לאיזון שבין משקל גוף המצלמה לעדשה, ואני מצליח להתייצב גם במהירות נמוכות מאוד, כמו שאתם רואים בניתוני הצילום.
העבודה בשחור לבן ובטח באיזו גבוהה, היא בעייתית בצילום דיגיטלי, מפני ששליש מהפיקסלים בחיישן (כל הפיקסלים הירוקים) הם חסרי שימוש, והרעש בתמונה גבוה יותר מאשר בצבע. אבל לא זה המקרה בעדשה הזאת, בזכות הקונטרסט הגבוהה שהעדשה מעבירה, וכמעט ואין הבדל ברעש בין צילום בצבע לצילום בשחור לבן. בחלק מהמיקרים אני בכלל לא רואה שום הבדל. עם העדשה הזאת אני נהנה עוד יותר לעבוד בשחור לבן. העדשה מעבירה מידע כל כך רב לחיישן, שגם עם חיישן של 36 מגה פיקסל ובשחור לבן, אני מקבל תמונות ללא רעש מוגזם. בכל הצילומים בכתבה לא עשיתי ניקוי רעשים, והתמונות התקבלו כפי שאתם רואים.

Nikon D800E. Zeiss 35mm f/2/ @f/5 @1/125 @ISO-1600 @Filter-Green


עדשות שרחבות יותר מאורך מוקד של 50 מ"מ מייצרות מטבע הדברים עיוות של המרחב. אך בעדשה הזאת העיוות נשלט בצורה יפה מאוד, ואני מקבל קוים ישרים לאורך ולרוחב. אפשר לראות את זה היטב בצילומים, כאשר מסתכלים על הקירות והאריחים שבריצפה. שם מאוד מהר רואים כל עיוות שהעדשה מייצרת, וכפי שאפשר לראות, בתמונות הקוים ישרים, ולא היה לי כל צורך לעסוק בתיקונים ובעיבודים באף אחד מהתמונות. ברור שהושקעו מאמצים גדולים ללשמור על עיוותים מינימלים בעדשה, שזה מעולה מפני שאני לא אוהב לעסוק בעיבודי תמונה, אני אוהב לצלם. אני מעדיף שהתמונות יצאו טוב כמו שהם מתוך המצלמה, והעדשה הזאת מאפשרת לי לעשות בדיוק את זה. לעבוד בצילום ולא על המחשב

גם בצילום שחור לבן אפשר לראות (Chromatic Aberrations), אומנם בצורה פחות ברורה אבל עדיין אפשר להבחין בכך. זה מופיע כפס אפור בהיר שצמוד לכל קו שחותך בין שחור ללבן. אי אפשר לייצר עדשה נקיה לחלוטין, אבל כן אפשר לעשות זאת אם משקיעים מספיק מאמץ ביצור העדשה, וללא ספק נעשה כאן מאמץ רב לטפל בבעיה זו. העדשה לא סובלת מבעיה של (Chromatic Aberrations) קשה, וזה משפיע לטובה על התוצאה הסופית של הצילומים ועל התמונות הנקיות שמתקבלות בסוף יום של עבודה מאומצת. בעיה נוספת שיש בצילום בכנסיות היא האור החזק שבוקע מהחלונות אל תוך החלל החשוך של הכנסייה עצמה, או אור הנרות החזק. במקרה הזה העדשה חייבת להתמודד ממול הבזקי אור חזקים מאוד שיכולים לפגוע בתמונה. בזכות הציפויים שיש על העדשה, היא מצליחה להעביר תמונות עם טווח דינמי גדול מבלי לייצר הבזקי אור מיותרים. זאת ללא ספק עדשת ה 35 מ"מ הכי טובה שהיית לי

Nikon D800E. Zeiss 35mm f/2/ @f/4.5 @1/100 @ISO-3200 @Filter-Green



 

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.