28 Nov
28Nov

צילום מערות

צילום מערות הוא תחום מעניין שלא הרבה עוסקים בו ולכן אין הרבה מורים לצילום שעושים הדרכות בנושא. מערה שמצלמים אותה כמו שצריך יכולה להיראות מדהים, ואם מצלמים אותה לא טוב היא תראה ממש נורא. בכתבה הזאת אני אתן את הקווים הכללים בשביל לדעת איך לצלם מערות. הדרכה מעמיקה בנושא דורשת כמובן מפגש מסודר, אבל את הכיוון תוכלו לקבל כבר כאן ועכשיו. כמובן שאני מתייחס למערות חשוכות לחלוטין, כאלה שללא פנס אי אפשר להסתובב בהן, וכמות האור במערה היא אפס. במערות מוארות כמו מערת בית ג'וברין אין צורך בידע מיוחד מעבר לידע הרגיל של טכניקות להגדלת הטווח הדינמי

מערת נמר בגליל העליון


התנהלות במהלך הצילום

כשיוצאים למערה חשוכה צריך לקחת בחשבון שהכל יכול לקרות. רוב הגדול ביותר של המערות המעניינות לצילום, ובטח החשוכות שבהן הן רטובות ומחליקות. בכל רגע נתון אפשר להחליק במערה, ולצאת עם סימן כחול או אפילו נקע או שבר, ולכן לא רק שבכל צעד שעושים צריכים לשים לב האם הרגל יציבה מספיק בשביל שלא להחליק, גם לעולם לא יוצאים לבד לתוך מערה, על מנת שיהיה מי שיוכל לקרוא לעזרה במקרה הצורך. באופן כללי,  כל ההתנהלות בתוך המערה היא איטית ומלאה בסבלנות. לא הולכים מהר במערה, ובעקבות זה השהיה במערה זה היא ארוכה יותר מאשר  בטיול משפחתי שגרתי, ולכן יש צורך להביא יותר מפנס ראש אחד ויותר סוללות מהסוללות שנימצאות בפנס. במערה חשוכה לחלוטין, אם יש תקלה מכנית בפנס לא יהיה אפשר לצאת ממנה ובטח שלא להתקדם. במערות סגורות גם לא עושים צרכים במערה, וחשוב מאוד לעשות אותם לפני שנכנסים למערה, על מנת לשמור על ניקיון. דבר זה נכון גם כלפי אוכל. שתיה של מים זה הדבר היחיד שאנחנו מכניסים למערה. אני אומנם תמיד יוצא עם קצת חטיפי אנרגיה פנימה, אבל זה למקרה הצורך ולא סתם משתמש בהם לאורך הדרך. זאת  על מנת לשמור על ניקיון מקסימלי.

חלק קטן מתוך הציוד שלוקחים


למערה נכנסים עם מכנסים ארוכים ונעלי הליכה גם אם המערה חמה. חולצה ארוכה אני לוקח בהתאם לטמפרטורות בתוך המערה וכמות הזחילות שצפויות להיות. תמיד חשוב להגיע למערה עם מישהו שמכיר אותה מראש ושירטוט של המערה. קל ללכת לאיבוד בחלק מהמערות, וזה בהחלט לא כדאי. בגלל משקל ציוד הצילום והמשטחים החלקים, חשוב מאוד ללכת לאט במיוחד ולקחת בחשבון שמשקל הציוד עלול להוציא אותנו משיווי משקל. בחלק מהמערות יש צורך לקשור את ציוד הצילום לדפנות המערה על מנת שהציוד צילום לא יחליק עמוק יותר לתוך המערה. בסדנת צילום מערות ציוד הצילום העיקרי מגיע איתי, ולכן קל יותר לתלמיד/ה ללמוד איך לצלם מערות.

מערת עלמה


מערת עלמה


ציוד צילום

ציוד הצילום הדרוש הוא: עדשה רחבת זוית עם פילטר מגן עליה כדי למנוע פגיעה באלמנט הקידמי; חצובה ברוב המקרים  (יש מערות שזה מורכב ומסובך מידי להביא חצובה); תאורת פלשים (לפחות 3 פלשים); תאורה קבועה ויציבה מעבר לפנס הראש, ובמקרה שאפשר אז חצובות לפלשים ואם אי אפשר אז רגליות לפלשים. יש עדיפות לציוד צילום עמיד למים למקרה של טיפטופים מהתיקרה, אבל אפשר למצוא דרך להסתדר גם אם הציוד לא עמיד לחלוטין למים. יש צורך כמובן לקחת בחשבון שציוד הצילום יצא קצת רטוב ועם סימני בוץ שאותם אפשר לנקות. יש להביא את ציוד הצילום בתיקים עמידים מספיק ולא מבדים עדינים או עם תפרים חלשים.


תהליכי צילום ועבודה

בצילום מערות צריכים לבדוק טוב מה זוית הצילום הכי נכונה לתאר את גודל המערה והמבנה שלה, וכן את האלמנטים המעניינים לצילום. אם הצופה בתמונה לא יוכל לדעת את גודל החלל של המערה או מה מיוחד במבנה שלה זה יהיה פספוס אמיתי. לכן, יש צורך וחשיבות גדולה להשאיר את החלקים העמוקים של המערה חשוכים. בחלק מהמקרים משאירים חלקים קרובים שחורים וחלקים פנימיים יותר מוארים, ועל ידי כך אפשר לראות את עומק המערה. הכנסה של אלמנט פנימה לתוך הצילום שיתן פורפורציות גם כן חשוב. אפשר להכניס מישהו לתוך התמונה או אפילו ציוד צילום, כמו לדוגמה חצובה על מצלמה. בצילום של נטיפים שונים יש חשיבות גדולה להחלטה של מתי לתת אור אחורי ולייצר צללית שתוכל גם להדגיש את טיפות המים, ומתי להאיר נטיף מכל הצדדים שלו על מנת להדגיש את מבנה הנטיף, כמו בצילום למטה של הנטיף החלול, שכאשר נוקשים עליו הוא משמיעה צלילים של כסילופון. בחלק מהמערות בכניסה למערה יש עכבישים או חרקים שונים, ומומלץ להביא עדשת מקרו על מנת לצלם אותם. חרקים שנמצאים בכניסה למערות הם בצבעים שונים מהרגיל וכדאי לצלם.

מערת המחקר מנות- צולם לאוניברסיטת תל-אביב 


מערת המחקר מנות- צולם לאוניברסיטת תל-אביב 


מערת המחקר מנות- צולם לאוניברסיטת תל-אביב



הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.